Kilpailukalenteri

M T K T P L S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Kauden 2013 yhteenveto

Vuosi 2013 alkaa lähestymään loppuaan, joten on hyvä aika vetää yhteen purjehduskauden tapahtumat.

Kuten tiedossa oli, olympiavuoden jälkeinen vuosi on monella urheilijalla ns. etsikköaikaa, jolloin mietitään tulevaisuuden suunnitelmia ja sitä mitä mahdollisesti tullaan tekemään seuraavan neljän vuoden aikana. Osa urheilijoista päättää menestyksekkään uransa olympialaisiin kuten teki Sari Multala ja Silja Lehtinen. Toiset taas hankkivat perheenlisäystä, mutta omalla kohdallani etsikköaika tarkoitti opiskelujen aloittamista Vaasan Yliopistossa Tuotantotalouden linjalla. Harjoittelu- ja kilpailuohjelma tehtiinkin pitkälti opiskelut huomioiden. Kaudesta muodostui pitkälti kotimaa painotteinen, johon sisältyi vain yksi kilpailu ulkomailla.

Ensimmäiset ratkaisut tulevaan kauteen tehtiin kuitenkin jo helmikuussa jolloin päätin tilata uuden veneen suomalaiselta venevalmistajalta. Kauden ensimmäinen kilpailu purjehdittiin Tampereella 4.-5.5. Kyseessä oli joukkue SM-kilpailu, jossa aisaparinani toimi Roope Heikkilä. Sijoituksemme kilpailusta oli kolmas, joten kausi lähti hienosti liikkeelle.

Valitettavasti uuden veneen valmistuminen venyi ja venyi ja purjehdin myös seuraavat kaksi ranking osakilpailua vanhalla veneelläni. Sijoitukset Heinolan ja Vaasan ranking kilpailuista olivat 5. ja 6.

Pitkän odotuksen jälkeen uusi kilpaveneeni sai tulikasteensa Rauman ranking kilpailussa, joka oli ranking numero 3. Uuteen veneeseen on tehty kansiheloituksen lisäksi myös muutoksia mastoon. Vanhassa veneessäni saalinkien kulma mastoon nähden oli >90° nyt saalingit ovat lähtökohtaisesti 90° kulmassa ja niiden säätäminen haluttuun kulmaan onnistuu helposti.

Saalinkikulman muuttuminen vaikuttaa pitkälti mastossa olevaan esijännitykseen (pre bend) ja tätä kautta myös suoraan purjeiden toimintaan. Purjeet tulee suunnitella mastoon sopivaksi tai masto tulee muokata purjeille sopivaksi. Kesän aikana huomasin, että North Sails purjeet toimivat hyvin uuden saalinkiasetuksen kanssa ja tulenkin jatkossa käyttämään näitä purjeita.

Uudella veneellä harjoittelu tapahtui pääasiallisesti Naantalissa, jossa on vuosi vuodelta enemmän 2.4mR-veneitä. Harjoitukset pyritään pitämään aina tiistaisin. Ilahduttavaa on, että yhä kasvava määrä Naantalin purjehtijoista on vammaispurjehtijoita. Naantalin pursiseura järjesti kesän aikana kokeiluja niin terveille kuin vammaispurjehtijoille, jossa veneitä sai kokeilla ja tätä kautta purjehtijoita on saatu lisää harjoituksiin.

Rauman ranking kilpailun jälkeen järjestettiin kilpailut Naantalissa ja tätä seurasi Pohjoismaiset mestaruuskilpailut Turussa. SM-kilpailut purjehdittiin Helsingissä HSK:lla elokuun lopussa. Tulokset kauden kotimaan ranking kilpailusta on alla.

Kilpailu

Paikkakunta

Tulos sijoitus/osallistujia

Ranking 1

Heinola

5/18

Ranking 2

Vaasa

6/15

Ranking 3

Rauma

8/22

Ranking 4

Naantali

9/21

Ranking 5/PM

Turku

9/22

Ranking 6/SM

Helsinki

4/23

 

SM-kilpailuihin torstaina 22.8  mennessäni kotiosoitteeni sijaitsi vielä Turussa, mutta kilpailujen päätyttyä sunnuntaina muuttoauton keula osoitti kohti uutta osoitetta Vaasassa. Opiskelu Vaasassa alkoi seuraavana tiistaina. Viikon verran yliopistossa viihdyttyäni oli aika jälleen pakata laukut ja ottaa siivet alle, tällä kertaa määränpäänä Iso-Britania. Iso-Britaniassa purjehdittiin avoimet MM-kilpailut. MM-kilpailut järjestettiin Poolessa, joka sijaitsee hyvin lähellä edellisvuotisia olympiavesiä. Weymouthin olympiavesiltä on vain vajaan tunnin ajomatka pohjoisempana sijaitsevaan Poolen kaupunkiin.

MM-kilpailut kestivät kaiken kaikkiaan viikon verran. Ongelmia koettiin mm. vuoroveden kanssa, mutta osaava kilpailuorganisaatio hoiti asian mallikkaasti. Poolen kevyttuulisessa MM-regatassa purjehdin urani parhaan MM-sijoituksen 16/75. Tarkempi raportti MM-kilpailuista kuten muistakin kilpailuista löytyy internetsivuiltani (www.nikosalomaa.fi) osiosta kilpailut.

MM-kilpailujen yhteydessä pidettiin myös kansainvälisen 2.4mR-liiton kokous, jossa päätettiin missä pidetään vuoden 2015 avoimet MM-kilpailut. Äänestyksessä voiton vei Rauma, joten tulemme varmasti näkemään ennätys suuren määrän 2.4mR-veneitä raumalla 2015!

Vaikka kilpailukausi päättyikin MM-regattaan, sisälsi syksy vielä muita edustustehtäviä. Veneeni oli esillä mm. apuvälinemessuilla, sekä Nuoren Suomen järjestämässä liikuntatapahtumassa Ilmaristen koululla Liedossa.

Lyhyt yhteenveto kaudesta kuuluu seuraavasti:

Alkukauden veneen hankinta venyi pitkälle kesään ja näin ollen suurin osa kotimaan kaudesta kului uusien trimmien ja säätöjen hakemiseen. Loppukaudella hyvä sijoitus SM-kilpailusta kieli siitä, että trimmit alkoivat löytymään ja uusi vene oli vähintään yhtä nopea kuin edellinenkin. Kausi oli hieno päättää uran parhaaseen MM-sijoitukseen.

Tulevaisuus:

Tällä hetkellä kausi 2014 näyttää haasteelliselta sillä,  opiskelut vievät suurimman osan ajasta kevättalvella, joten ulkomaan leirityksiä ei ole suunnitteilla alkuvuoteen. Mahdolliset kesätyöt ja niiden alkaminen vievät myös aikaa purjehdukselta. Toisaalta ensimmäinen karsinta paralympialaisiin järjestetään Kanadan Halifaxissa ja tällä hetkellä saamani tiedon mukaan vene tulee lähettää Kanadaan viimeistään kesäkuun lopulla. Tämä puolestaan leikkaa puolet kotimaan kilpailukaudesta.

Lopuksi haluan vielä kiittää Jesse Kylänpäätä kaikesta avusta ja tuesta, sillä ilman häntä kauden läpivienti ylläolevassa mittakaavassa ei olisi ollut mahdollista.

-Niko