Niko Salomaa

Yhteystiedot

niko.salomaa@kolumbus.fi

puh.+358 503477606

 

Kilpailukalenteri

M T K T P L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Niko Salomaa

Syntymäaika:
  23.6.1988
Asuinpaikka:
 Turku
Laji:
 Purjehdus
Kilpailuluokka: 2.4mR
Seura:
 Turun Pursiseura
Valmentajat: Rikard Bjurström

Saavutukset:

- 2016 Rion Paralympialaisissa sija 8.

- 2016 Avoimet MM-kilpailut sija 5.

- 2012 Lontoon Paralympialaisissa sija 12.
 

Lietolainen Niko Salomaa innostui purjehduksesta venemessuilla, josta tie vei jolla-kouluun. Turun Pursiseuraa edustava Salomaa, on harrastanut purjehdusta vuodesta 2000.

"Eniten purjehduksessa kiehtoo sen tuoma vapaus, ei ole oikeaa reittiä tai tapaa purjehtija määränpäähän, ei kaistoja, ei liikennevaloja. Kaiken määrä tuuli, joten jokainen purjehdusmatka on erilainen, vaikka ympäristö maisemat ja määränpää pysyvät samana. Välillä määränpäähän luovitaan (vastatuuli), välillä slöörataan (sivutuuli) ja välillä lenssataan (myötätuuli) joskus rivakammin joskus rauhallisemmin riippuen tuulesta", Salomaa sanoo.

Lontoon paralympialaiset ovat Salomaalle uran ensimmäiset paralympialaiset. "Lontoo on iso etappi, ei paralympialaisiin jokainen pääse. Kisat ovat hieno mahdollisuus, ja olen tyytyväinen, että olen selvittänyt tieni sinne. Siellä sitten katsotaan, mihin sijoitukseen suoritukset riittävät." Hän muistuttaa, että purjehtimaan oppii vain purjehtimalla. Mitä enemmän tunteja vesillä viettää, sen paremmin purjehdus sujuu. Tietysti peruskuntoharjoittelua unohtamatta.

"Valitettavasti Suomessa kausi on lyhyt, joten talvisin pidetään yllä ja parannetaan peruskuntoa. Kesäisin puolestaan vesitunnit ratkaisevat. Mitä enempi olet veneessä, sitä paremmin opit tuntemaan veneen ja kuinka sen kuuluisi kulkea missäkin kelissä."Purjehduksen hän kehuu sopivan melkein jokaiselle.

"Purjehdus opettaa kärsivällisyyttä. Jos on luonteeltaan kärsivällinen, se voi olla purjehduksessa avuksi. Purjehduksessa ei myös pidä koskaan luovuttaa ennen kuin on maaliviivan ylittänyt, sillä mitä vaan voi tapahtua. Aina täysillä.

"Salomaa on ehtinyt harrastaa monia muitakin lajeja, mutta toisena päälajina on ollut kilpatanssi. Talvisin hän on myös lasketellut ja laskettelee yhä, kesäisin hän viihtyy vesillä vapaa-ajallaankin. Muuten hän viettää mieluiten aikaa kavereidensa kanssa”